Amelia om "Så fungerar swingerslivet"

”Därför älskar vi att ligga med andra”

Swingerslivet är en sexuell folkrörelse, där allt fokus är på njutning. Men vilka är det som swingar? Hur funkar det? Och hur känns det egentligen att se sin partner ligga med någon annan? amelia har djupdykt i svensk swingerskultur.

”Ibland har vi sex med andra par eller flera män”

Gruppsex, vänskap och för­domar. Två kvinnor berättar om sina liv som swingers. ”Det är en livsstil”, säger Marika.

Swingersrörelsen beskrivs som bred och inkluderande – här samsas olika samhällsklasser och yrkesgrupper. Men det är också en hemlig kultur. Att man tycker om att ligga med andra än sin partner är fortfarande tabubelagt. Marika, 30, lever det traditionella familjelivet i en villa utanför Västerås. Här bor hon tillsammans med sin sambo Jens, 40, och deras fyra barn. Hon är tandsköterska, småbarnsmamma – och swinger.

– Vi är helt öppna med det här. Jag vill bidra till att tvätta bort alla fördomar som finns. Många tror att swingers är skumt folk som luktar illa, att vi är fula. Men swingers finns i alla färger, former, längder och storlekar, säger Marika.

Någon statistik över hur många som defi­­nierar sig som swingers i Sverige finns inte, men det handlar om en hel folkrörelse som träffas regelbundet på klubbar, fester och hotellrum eller hemma hos varandra.

– Det är väldigt vanligt. Jag skulle nog vilja påstå att var och varannan svensson ägnar sig åt det här, säger Marika.

Hur blev du en del av swingerskulturen?

– Jens hade intresset sedan tidigare, och redan första gången vi träffades så berättade han om det. Han sa att vi kunde testa om jag var nyfiken. Min första tanke var ”Oj, det kom lite plötsligt” men min andra tanke var att jag ville. Jag har alltid varit nyfiken av mig.

Marika var nervös inför den första sexträffen, som var med Jens och en annan tjej (”Jag hade velat hälla i mig en flaska vin innan”), men efteråt visste hon att hon hade hittat sin grej.

– Det var det roligaste jag gjort någonsin, och det var ju bara början. 

Sedan det första mötet har Marika ägnat mycket tid åt att utforska sin sexu­alitet tillsammans med andra frigjorda människor. 

– Men Jens och jag lever ett vanligt liv med fyra barn, hus och heltidsjobb. Hur ofta vi swingar beror på hur livet ser ut i övrigt. Ibland sker det flera gånger i må­naden och ibland blir det ingenting, då är vi bara med varandra.

Helst åker de till klubben Adam och Eva i Norrköping. Det är en av landets största medlemsklubbar för partnerbyte. I första hand välkomnas par, men utvalda singlar får också vara med. Här finns lekrum, dansgolv, barer och bubbelpool.

– Till Adam och Eva åker vi väl i snitt varannan månad. Många är överens om att det är bästa stället i Sverige. Första gången jag var där var jag som ett barn i en godisbutik, berättar Marika.

Att träffa partners utanför klubbarnas väggar är inte ett problem. 

– Man knyter ett nytt nätverk och så rullar det bara på. Vi har faktiskt fått flera gamla kompisar att börja också. 

Marika har blivit bra på att läsa av vem som kan tänkas vilja följa med hem när hon är ute och festar.

– Man kan nästan sniffa sig till det. Jag märker att tjejer som är intresserade tar för sig på ett annat sätt. Jag är ganska fysisk, och lägger gärna en hand på den jag pratar eller dansar med. Om tjejen backar så förstår jag att hon inte är ­intresserad, men om hon vill stanna kvar så provar jag mig fram. 

Har du några särskilda preferenser?

– Jag gillar nästan allt. Vi träffar par, tjejer och killar. Ibland har vi sex med ytterligare ett par, ibland är det tre par till, eller tre extra killar. Det beror på vad man är sugen på för stunden.

Marika och Jens umgås ofta med sina swingerskompisar utanför sovrummet eller klubben.

– Vi har träffat så många fantastiska människor. Ibland har vi middag tillsammans med barnen och nästa helg åker vi på swingersklubb ihop. Sexet blir nästan alltid bättre efter några gånger. Det vet ju alla, att första gången sällan är den bästa. Man får ha lite tålamod – det viktigaste för oss är att man klickar som personer. 

Hur tänker ni kring säkerheten?

– Att använda skydd är en självklarhet, det är verkligen A och O. Kondomer finns överallt på klubbarna och används av alla. Ingen ifrågasätter det.

Får alla ligga?

– Ja, alla gillar olika typer, så det finns verkligen någon för alla. Det är kanske inte helt säkert att man hittar någon som man vill ha sex med jämt, men som ensam tjej är det tusen gånger lättare att träffa någon än som ensam kille.

Vilken sorts sex är vanligast?

– Somliga vill bara ha sex med sin partner medan andra tittar på, utan att ligga med andra. En del vill ha 15 killar, en del vill ha pisk … Ibland ligger man i en stor ormgrop. Och ibland hänger man bara tillsammans, nakna eller påklädda. 

Marika har levt ut många fantasier under sina år som swinger.

– Jag har testat väldigt mycket som jag inte har provat innan, som att ha sex med flera personer samtidigt och olika sätt att ge och få oralsex på … Jag har varit ensam med en tjej och jag har varit med åtta killar. 

När amelia pratar med swingern Sofie (som egentligen heter något annat), 44, från Eskilstuna, beskriver hon det som en frizon. 

– Jag tycker att det är konstigare att bara ha sex med en och samma person i 20 år än att ligga med andra ibland, säger Sofie.

– Att vara med samma snubbe år efter år känns som att säga nej till så mycket spännande. Det, om något, är väl onaturligt?

Tillsammans med sin man har Sofie ­träffat andra par under några års tid. 

– Vi började med det här när småbarnsåren var över, då hade vi inte haft sex på nästan två år. Nu har vi ett spännande sexliv och mycket att prata om.

Men visst kan det vara jobbigt också.

– Jo, ibland gör det lite ont att se honom njuta med någon annan, men det är värt det. Sist testade jag ”gang bang”, det är det häftigaste jag har upplevt, säger Sofie.

Marika och Jens har också upplevt att känslorna skaver lite, även om det är ovanligt.

– Det kan hända när man känner att man inte fick vara tillräckligt delaktig i sexet. I så fall pratar vi om det efteråt. Vi pratar jättemycket om allt, säger Marika.

Vad händer om man klickar lite för mycket med någon annan?

– Det är klart att det kan hända, men det händer inte om man inte är inställd på att träffa någon. Det är bara sex som gäller. 

Marika och Jens har besökt klubbar i Tyskland, Polen och Danmark. Drömmen är att åka till naturistorten Cap d’Agde på Franska rivieran. Hit lockas många ­swingers för hedonistiska sexfester och partnerbyte.

– Det här är verkligen en livsstil, säger Marika.