Allt om swing av Dr Swing, del 4.

Svartsjuka eller kompersion

En av dom vanligaste tankarna när det kommer till swinging är svartsjuka, att se sin partner med andra. Svartsjukan är en del av vårt sett att se det på i vårt samhälle där normen är att man ska hålla sig till en partner. Svartsjuka till en viss grad ses som något normalt och är man inte svartsjuk så tolkas det som att man inte tillräckligt tycker om sin partner.

Motsatsen till svartsjuka är kompersion, som är en känsla av lycka som uppstår när en person upplever glädje när någon annan upplever glädje, lycka eller njutning. Det är en form av empati, glädjen över att någon älskad upplever något härligt i sitt liv. Det är ett emotionellt fenomen, och dessutom kan sexuell lyckamedkänsla (medtändning) förekomma.

Varför ska du inte glädjas över att se din älskade partner njuta och ha det skönt och även kunna själv njuta av detta utan att känna svartsjuka.

Dock är svartsjuka en stark kraft och man måste känna att man kan tygla den innan man ger sig in i swingersvärlden. Den kan vara olika för olika personer och ge olika utryck med det är viktigt att du och din partner pratar igenom vad ni känner och tycker, vilka gränser och regler ni ska ha.

Tex många par har förbud mot kyssar då detta anses vara en intim handling man bara gör med sin partner medan sex i övrigt är något rent fysiskt.

Dom flesta drabbas av svartsjuka någon gång under livet och under ett förhållande. Men det viktiga är att acceptera dem och kunna prata om dem för att bearbeta svartsjuka och gå vidare.

När du drabbas av svartsjuka så ta en stund och reflektera över varför du har dessa känslor.

Det är inte alltid det lättaste då många olika komponenter kan vara inblandade. 

Är det något specifikt som har hänt, en allmän känsla, har du känt det under en längre tid?

Är det något som du och din partner kan göra för att svartsjuka ska försvinna?

Kanske var det något din partner gjorde? Att hon njöt extra mycket med en viss person? Hennes förväntningar inför en träff? Någon komplimang hon gav om någon hon träffat?

Allt är sådant som kan få dig att bli osäker och sätta dina känslor i svallning.

Ett bra sätt att hantera din svartsjuka och maximera din lycka är att stänga ute negativa människor i ditt liv. Människor som ser allt negativt och fördömande. Människor som aldrig skulle kunna förstå ditt val att bli en swingers. Att svartsjuka är något man måste ha för annars älskar man inte sin partner. 

Så svartsjukan är den vanligast känslan men tänker på när man hör om swinging. Men den andra känslan, kompersion, är något betydlig mindre vanligt att prata om.

Kompersion är motsatsen till svartsjuka. Att du känner glädje och även njutning av att se din partner känna glädje och njuta. Detta är något positivt och något som får dig att mår bra. Som den gamla devisen ”delad glädje är dubbel glädje”.

Tex om du äter en påse med ditt favoritgodis och du bjuder din partner på godis och även hen gillar godiset så gör detta dig glad. Att ni delar samma smak och att hen gillar samma som dig även om det blir mindre godis i påsen över till dig. Ni delar en upplevelse ihop.

Många ser denna känsla av glädje att se sin partner njuta som en av dom viktigaste sakerna inom swinging. Är man starka som par och vet att din partner inte kommer att lämna dig bara för att hen njuter av och med någon annan så är denna känsla något underbart som kan sätta fart på ert kanske sedan tidigare tråkiga sexliv.