De kallar oss swingers

De beskriver sin relation som öppen och tillitsfull. Just därför kan Mia och Per unna varandra att bli sexuellt tillfredställda av andra.

När äkta paret Mia, 32, och Per, 38, träffades för sex år sedan via en dejtingsajt längtade båda efter villa, Volvo och vovve. Vilket är en ganska bra beskrivning av det liv de lever i dag. Men sidor av deras förhållande faller en bra bit utanför rådande äktenskapsnormer. På måndagar när arbetskamraterna frågar hur de haft det i helgen brukar Mia och Per oftast svara att de inte har gjort något särskilt.

– Men i själva verket har man kanske haft sex med fem- sex olika personer på en kväll, säger Per och skrattar.

Han började frekventera nudistbad och kinkyfester i 20-årsåldern. Det var självklart för Per att vara öppen med hela sitt liv inför en ny partner. Mia hade ingen erfarenhet av kinkyscenen men blev inte avskräckt. Hon började följa med på festerna.

– Det var min egen idé. Jag har alltid varit nyfiken av mig och ville testa, säger hon.

Dessvärre lade medlemsklubben som anordnade kinkyfesterna ned strax efter att Mia och Per blivit ett par. Då bestämde de sig för att testa Stockholms enda swingersklubb.

- Vi var överens om att vi behövde ersätta kinkyfesterna med något som gav samma kick. Vid ett tillfälle på en kinkyfest såg vi några ha sex offentligt och märkte att vi blev upphetsade av det. Så det kändes rätt att göra ett försök, berättar Per.

På swingersklubben kretsar allt kring offentligt sex. Per och Mia går ofta dit på helgerna, både för att betrakta och ligga med andra. En del par vill i första hand ha sex med varandra inför publik. Även gruppsex förekommer.

-Vad som händer beror på stämningen och vilka som är där. Att gå på swingersklubb är lite som att spela på Lotto- man vet aldrig vad man får, säger Per.

På seriösa swingersklubbar finns en regel som aldrig någonsin får tummas på. Nej betyder nej. Ingen ska behöva interagera sexuellt mot sin vilja, och det är fullständigt accepterat att vistas i lokalen utan att ha kroppskontakt. För inträde krävs medlemskap och klientelet består av par samt singelkvinnor som kommer dit i sällskap med par. Den som uppträder berusat blir avvisad.

– Det finns en bar som säljer öl och vin men man är inte där för att supa, man är där för att knulla, säger Mia.

Annars finns inga formella regler, men några hållpunkter som i praktiken måste följas för att bli långvarig i sällskapet. En förutsättning är att vara hel och ren, liksom att inte prata om andra medlemmar utanför klubben. Där finns både präster, advokater och många andra som inte vill offentliggöra ett normbrytande sexliv. Alla förväntas också gå hem i samma sällskap som de kommit med. På swingersklubb vistas man som par. Det finns inget tvång gällande preventivmedel men att undvika smittor och oönskade graviditeter ligger i alla medlemmars intresse. Mia och Per brukar alltid använda kondom och testar sig regelbundet för könssjukdomar. Deras upplevelse är att det gäller flertalet swingers som går på klubb.

– Därför rekommenderar jag alla som vill testa swingerscenen att börja med klubbar. Det är betydligt säkrare än att knyta kontakt med par via nätet eller gå på privata fester. Vi har provat det också, men ibland med mindre bra erfarenheter. En gång hade vi stämt träff med några som visade sig vara höga. Då var det bara att vända, säger Per.

Den organiserade swingerscenen är dock inte så stor i Sverige. Mia och Per räknar upp fyra klubbar förutom den i Stockholm. Detta kan jämföras med Danmark, som har tio klubbar bara i Köpenhamn.

När Mia och Per för ett knappt år sedan lämnade Stockholm för en mindre ort i Uppland blev deras livsstil mer komplicerad. Uppsalatrakten har ingen swingerscen alls, menar de. Upprepade försök att träffa par i närheten via nätet har inte gett resultat. Nu har Mia och Per gett upp på den punkten. Så snart bostaden blivit såld kommer deras flyttlass att gå tillbaka till Stockholm.

– Delvis för att Per inte lyckades få jobb i Uppsala, men också för att mentaliteten är annorlunda i småorter. Grannarna vill veta allt om alla och är generellt sett mindre öppna för folk som inte lever som de. Storstaden är mer anonym och accepterande, säger Mia.

Det finns inte många som är helt öppna med att de är swingers. Enligt Mia och Per finns en utbredd intolerans och moralpanik. Ibland har de stött på föreställningen att swingers är kåta på allt och alla.

– På en fest fick en tjej plötsligt väldigt bråttom därifrån. Efteråt fick vi veta att hon fått reda på att vi är swingers och trott att vi i princip skulle hoppa på henne, berättar Mia.

Den synen menar de grundar sig i okunskap och rädsla. I själva verket skulle de aldrig utgå från att någon är intresserad av sexuell interaktion.

– Det känns som att Sverige har haft en peak vad gäller acceptans för olikheter. Nu är det snarast på tillbakagång, se bara på Sverigedemokraternas framgångar, säger Per.

I den nära bekantskapskretsen vet nästan alla att Mia och Per är swingers, inklusive deras respektive föräldrar. Främsta skälet till att de talar om det är att de vill slippa ljuga. Reaktionerna har för det mesta varit positiva och nyfikna.

– Men det förstås, vi väljer ju att berätta för personer som vi vet är öppna och toleranta. När jag gick ut med det på ett tidigare jobb visade det sig att två kollegor var Jehovas vittnen och fördömde swingers totalt. Jag har lärt mig att vara mer restriktiv, berättar Per.

Paret har inga planer på att sluta ha sex med andra. För dem är det en krydda i relationen de inte vill vara utan. Att kunna tillfredsställa och tillfredsställas av människor med olika kroppstyper och sexuella preferenser är positivt för självbilden, menar Mia. Den stora hela behållningen är att få utlopp för känslor och lustar de annars skulle behöva stänga in.

– Då stärks parförhållandet. På det här sättet måste man vara öppen för varandra med sina fantasier. Mig skulle det såra att inte veta allt Mia tänder på, säger Per.

Samtidigt betonar båda att swingerscenen inte kan rädda ett dåligt förhållande. Fungerar inte kommunikationen mellan parterna blir det knappast bra för någon. Grundkontentan är att alltid prata med varandra, både inför och efter swingerssexet. Även medan man vistas på klubben är det bra att ha hemliga, gemensamma koder för att kunna försäkra sig om att partnern är okej. De som är svartsjukt lagda bör tänka om innan de besöker en swingersklubb.

– Fast i liten utsträckning kan svartsjuka faktiskt vara bra. Om det sticker till när jag märker att någon kan tillföra Mia något som jag inte kan är det ett bevis för att det är henne jag bryr mig om, säger Per.

För sex med andra är bara sex. Tillsammans har de mycket mer än sex, och det är vad Mia och Per kallar kärlek.