Dogging i Sverige - De hemliga koderna och lagen

Skulle du kunna tänka dig ha sex med en främling på en offentlig plats mitt på natten? Skulle du stanna se på om du såg folk ha sex i parken? I England kan dogging spåras så långt tillbaka som till 1800-talet i England och idag har dogging även i Sverige blivit ett vanligare fenomen!

Men vad är egentligen Dogging? Låt oss ta en djupdykning i Dogging och de hemliga koderna och reglerna du bör känna till!

 

Vad är dogging?

Dogging är att ha sex utomhus på antingen offentliga eller halvoffentliga platser, ofta i bilar och parkeringar. Dogging har blivit en populär aktivitet för heterosexuella par och singlar som tycker om spänningen av exhibitionism eller de voyeuristiska aspekterna av dogging. Medan några bara vill ses utföra sexuella handlingar, väljer vissa att aktivt delta i sex med främlingar.

 

Varför kallas det dogging?

Ordet dogging i denna betydelse har sitt ursprung i England och kan hittas i engelska ordböcker så långt tillbaka som i mitten av 1800-talet! Med sin långa historia och med över 3000 dogging-platser i England är dogging näst intill engelsk sexkultur. Även om det verkliga ursprunget till termen är okänt finns det några populära teorier till varför detta kallas just dogging:

Den vanligaste teorin är att dogging kommer från att "promenera med hunden" fungerar som ett slags socialt kamouflage när man cruisar för sex på offentliga platser. Om man blir påkommen kan man helt enkelt använda promenaden med hunden som en ursäkt för att man vandrar ute på landsbygden eller i parken efter mörkrets inbrott.

Ett annat möjligt ursprung för termen är det engelska verbet "Dogging" som i "att jaga eller spåra". I det här scenariot skulle ordet syfta på jakten på sexpartners eller en sex show.

Kanske det kommer uttrycket från hur snabbt hundar går från att mötas, nosa, till att pucka! Oavsett vad ordets sanna ursprung må vara, verkar de alla passande. Spänningen ligger trots allt i jakten på spontana, tillfälliga och flyktiga sexuellt laddade möten.

 

Är Dogging, Cruising och Cotaging samma sak?

Medan de tre delar egenskapen att det handlar om sex på offentliga eller halvoffentliga platser, är "Cottaging" ett gay-slang som kommer från Storbritannien, som syftar på män som har anonymt sex med andra män på offentliga toaletter, även känd som Cottages (stugor) i Storbritannien.

Dogning används oftare av heterosexuella personer och par som letar efter anonyma sexträffar eller söker att ställa ut sig själva. Det sker till övervägande del på parkeringsplatser men kan ske på vilken offentlig eller halvoffentlig plats som helst.

Cruising, är ett amerikanskt gay-slang för samma aktivitet som dogging och kan ske på offentliga toaletter (som i Cottaging) men också på stränder, parker, skogar eller sexklubb.

 

Vilken typ av människor utövar dogging?

Anonymt sex och sex utan förbindelser ses många gånger som något negativt. Män som deltar i aktiviteter som dogging framställs ofta som perversa personer med låg social kompetens. Ännu mer skadligt är att kvinnor som tycker om sex ofta skäms ut och blir förklarade slampor bara för att de utövar sin sexuella autonomi!

En fri syn på sex drar ofta till sim många dåliga omdömen då de utmanar många föråldrade och djupt rotade kvinnofientliga och heteronormativa normer.

I verkligheten är de flesta som utövar dogging vad samhället i stort skulle betrakta som bra personer med meningsfulla jobb och familjeliv. Sanningen är att de flesta som tycker om Dogging är normala människor som helt enkelt letar efter lite sexuell spänning för att bekämpa vardagens monotoni!

 

Därför blir dogging vanligare i Sverige!

Människor har olika anledningar till att utöva dogging. Vissa kan njuta av spänningen i tabun att ha offentligt sex och pirras av risken att bli sedd. Andra njuter av det erotiska och adrenalinfyllda ruset de får av jakten på spontana sexuella möten.

Dogging har även dokumenterat fungera som ett sätt för att dekonstruera traditionella hetero-maskulina sexuella roller där sexuell prestation och kompetens fungerar som indikatorer på ens maskulinitet. Utforskande studier av dogging-kultur visar att män lyfter prioriteringen av kvinnors sexuella njutning och begär under dogging-möten. Personer som utövar dogging upplever ofta att de öppnar ofta upp för utforskning av nya och alternativa erotiska upplevelser.

Det är inte ovanligt med trekanter och sexuella upplevelser med personer av samma kön av bara för att det är skönt, utan att man bryr sig om personers kön. Dogging-upplevelser utmanar ofta den binära maskulina modellen för homo/heterosexualitet och förskjuter sexuella akter från den sexuella identiteten.

 

Var gör man Dogging i Sverige?

Du kan hitta personer som utövar dogging i jakt på sex med främmande på flera avskilda områden. Stränder, parker, parkeringsplatser och skogsområden intill motorvägar är vanliga offentliga platser för dogging. Inomhus är unisex toaletter, erotiska biografer och sexklubbar populära offentliga platser för dogging i Sverige.

Låter dogging spännande? Ditt säkraste kort är att bege dig till en avskild park och hoppas på det bästa eller gå med i en dogging grupp online för att hitta de bästa platserna. Folk arrangerar ofta möten med potentiella sexpartners på webbplatser och anonyma sexchattar!

 

Om någon vill fast jag inte vill? Vad då?

De flesta som Dogging är mer än glada över att bara kunna se lite action och tenderar att vara mycket respektfulla och acceptera gränser. Det är osannolikt att få en dålig reaktion för att man sagt: "Nej, tack". Dogging-utövare är extremt duktiga på samtycke och detta kan ofta ges med både verbal och icke-verbala koder.

 

Icke-verbala signaler i dogging och cruising.

Dogning inkluderar ofta en rad icke-verbala signaler som tecken på avsikt och samtycke.

 

1. Cruising i allmänna utrymmen och parker

När du cruisar i offentliga utrymmen som parker består de ickeverbala signalerna ofta av blickar och långsamma förlopp för att säkerställa att det finns samtycke. En typisk interaktion kan se ut ungefär så här:

Person A ser person B onanera bakom ett träd. De får båda ögonkontakt. A börjar röra vid sig själva och rör sig sakta mot B.

Om B vänder sig bort från A skulle detta vara en tydlig signal om att samtycke inte har getts.

Om person B fortsätter att onanera, kanske biter sig i underläppen medan de tittar på person A, är detta med största sannolikhet en inbjudan att komma närmre..

Det är alltid bäst att muntligt bekräfta samtycke. När du är tillräckligt nära, fråga "Får jag?" Innan du rör någon annan. Det är trots allt både artigt och klokt att fråga.

 

2. Cottaging och dogging i offentlig toalett

En vanlig signal för att visa intresse är att glida in sin fot i den andra personens bås för att bjuda in dem till bus. Om någon glider in foten i ditt bås och du är intresserad kan du enkelt svara på inbjudan genom att skjuta in din fot i deras bås.

Ickeverbala signaler utanför båsen, bland handfaten, liknar ofta hur en interaktion kan se ut under cruising i till exempel en park.

 

3. De hemliga bil-koderna vid dogging med bil

När man kör dogging med bil fungerar bilens lampor, dörrar och fönster ofta som icke-verbala ledtrådar för personens avsiktern.

  • Om bilrutorna är täckta vill personen eller paret i bilen hålla sin interaktion privat. Detta är doggingvärldens motsvarigheten till en "Stör ej"-skylt.
  • Blinkers och varningsljusen används ofta för att bjuda in någon att komma till bilen.
  • Att ha bilens innerbelysning tänt är en inbjudan för voyörer att komma och titta.
  • Att ha bilrutorna nedfällda är ofta en inbjudan att titta och röra på. Tänk på att detta inte nödvändigtvis är en inbjudan att delta i åtgärden.
  • En öppen dörr är ofta en inbjudan att titta, röra och till och med delta i händelserna. Gå alltid långsamt framåt och se till att bekräfta samtycke. Verbal bekräftelse är alltid bäst.

 

Vad säger svensk lag om dogging?

I Sverige är dogging lagligt. Detta beror på att det egentligen inte är olagligt att ha sex utomhus här. Men försök ändå vara diskret om du utövar dogging i Sverige. Däremot bör man vara försiktig så man inte blir påkommen och inte utföra dogging i tätbefolkade områden. Skulle någon upptäcka er kan personen göra en anmälan för förargelseväkandebeteende.

 

Gör bara det du är bekväm med

Även om dogging och anonymt sex kan vara väldigt spännande är det kanske inte för alla. Men som många saker i livet är vissa saker förvärvade smaker och nya upplevelser överraskar oss ofta. Att gå på dogging för första gången kan vara både spännande och läskigt på samma gång.

Den laddade sexuella energin av att vara runt människor på jakt efter aktion, eller till och med se främlingari full extas är en riktig pirrig spännande upplevelse i sig! Gå gärna en promenad på en populär hundplats, ensam eller med en partner, om så bara för den sexuellt uppfriskande och voyeuristiska upplevelsen. Det finns inget tvång att delta eller göra något. Det är en gyllene regel de som utför dogging lever efter. Känner du dig bekväm och på sugen? Varför inte gå närmare bilen eller blinka in någon i din?