Freikörperkultur- Tysk nakenkultur

För många inom swingersvärlden är det naturligt med nakenhet och många ägnar sig även åt nudism, naturism och nakenbad.

Men även om vi i Sverige allt mer börjar med nakenbad så är det ännu starkt begränsat till vissa utmärkta badplatser.

Men i Tyskland har man sin Freikörperkultur som ligger på en helt annan nivå av acceptans till nakenhet än i Sverige och resten var världen.

Freikörperkultur (FKK) bygger på rätten till en fri kropp i det fria. Här kan man inte bara bada och sola naken utan även sporta, tälta, äta och hoppa fallskärm naken.

Även inne i städerna i parker och sjöar så är det vanligt med FKK-områden.

Konservativa Munchen är med sin stadspark Englischer Garten en pionjär på FKK-området.

I början på 80-talet försökte man med hjälp av polisen att försöka köra bort alla nakensolare och nakenbadare men detta misslyckades man med och istället gjordes två områden i parken om till FKK-områden.

Så medan svenska nudister och naturister håller sig till vissa utvalda badplaster vid havet så kan man se nakna tyskar mitt inne i städerna och ingen som tycker detta är konstigt, förutom turisterna då så klart.

FKK började i Berlin i början på 1900-talet. Berlinarna bodde trångt och smutsigt och dom längtade bort från stan och ut till landet för att förbättra hälsan med sol, bad och frisk luft.

Den första FKK-stranden var på ön Sylt på 1920-talet och som än idag är mycket populärt bland FKK anhängare. Man räknar med att ca 60% badar nakna.

När nazisterna tog makten minskade FKK men försvann inte helt utan fick leva kvar men under vissa regler.

Efter kriget när Tyskland delades i Öst och Väst så fortsätta FKK leva kvar i Västtyskland men i Östtyskland ansågs FKK vara ett moralbrott och var förbjudna fram till 1956. 

Men folket i Östtyskland demonstrerade och skrev protestlistor och fortsatte med att sola och bad nakna.

Det kunde till och med urarta i handgripligheter där badgäster med kläder på kläddes av med våld. Till slut gav regimen upp och tillät FKK på vissa markerade stränder. 

På 1970-talet utvecklades FKK till en stor folkrörelse och 1982 fanns det 40 st officiella FKK stränder i Östtyskland och 1988 60 st. Kanske var nakenheten en tyst protest mot av leva i en diktatur.

Idag är FKK mest utbrett bland dom forna östtyskarna medan västtyskarna är något mer reserverade.