Hur Swinging kom till

Begrepp swinging kommer från USA och användes första gången på 50-talet. Den första föreningen bildades på 60-talet och hette The sexual freedom League o California. Under årens lopp bildades fler föreningar över hela USA med god hjälp av hippierörelsen och slagordet "Make love, not war".

1977 öppnade Larry Levenson den första erkända swingersklubben i New York. Plato´s Retreat blev en succé innan myndigheterna stängde ner klubben.

Mycket har hänt inom swingersrörelsen men det mesta härstammar från Larry´s Plato´s Retreat. Dokumetärsfilmen American Swing berättar historien om Larry Levenson, Plato´s Retreat och swingerrörelsens historia.

På 80-talet öppnades en massa swingersklubbar över hela USA och resten av världen följde efter på 90-talet. Idag finns det föreningar och klubbar i dom flesta länderna runt om i världen. Det finns numera även semesterorter för swingers, speciella kryssningsresor och swingers betraktas numera som en speciell målgrupp inom turism.

Swinging är en form av social sammankomst där sex är en del av upplevelsen men handlar idag om mycket mer än så. För många swingers är det också viktigt med det sociala och kemin och att lära känna andra likasinnade personer och umgås med dem.

Många umgås på privata fester och många klubbar har speciella temakvällar som startar med att man äter och dricker innan man övergår till swinging.

I Danmark idag finns det klubbar som är upp till 1000 kvm stora och ca 10 st till antalet. I andra länder finns det betydligt större och lyxigare klubbar, tex i Tyskland, Holland, Österrike och Schweiz. Dessa klubbar har oftast saunas, swimmingpooler o Jazzuci. Frankrike, Spanien, Storbritannien och Belgien är också länder där det finns gott om fina klubbar.

Även USA, Asien och Australien har klubbar men i muslimska och katolska länder är swinging inte utbrett och i vissa länder förbjudet.

I Norge är det oftast privata fester som gäller och antalet klubbar är få.

Idag har swinging blivit alltmer accepterat och du kan träffa människor från alla samhällets grupper och åldrar. Dock är den vanligaste ålder för swingers mellan 35-55 år.

Ser man hur utvecklingen har gått inom swingersvärlden kan vi vänta oss att det kommer bli fler och fler klubbar i Sverige och att syssla med swinging kommer att bli alltmer accepterat.