Naturist, javisst!

Många swingers ser nakenhet som något naturligt och är även naturister, nudister eller nakenbadare.

Men vad är då naturism?

Naturism är en filosofi och ett levnadsätt där kläder används i så liten utsträcknings som möjligt. Naturister vill uppleva harmonin i naturen och ser fysiska, psykiska och ofta även ideelala värden i naken rekreation i naturen.

År 1974 antogs en internationell definition av naturism: "Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen".

Naturism och nudism är lika varandra men med vissa skillnader. Nudist används ofta för någon som vill vara naken hela tiden, tex i hemmet medan naturist används för de som väljer att vara naken efter tillfälle, tex om vädret är fint och man badar.

Men naturism är inte bara att sola och bada nakna uten är att vara naken tillsammans med andra människor och göra saker som man oftast bara gör påklädd.

I Sverige propagerade Gustaf Fröding för en fri syn på nakenhet genom bl.a. dikten "En morgondröm" 1896. Samma år gick han även naken genom ett hotell i Stockholm. Och med Albert Engström och Verner Von Heidenstam badade han naken på Sandhamn.

Dikten har många bottnar. I grunden är den en kritik mot tidens, och inte minst kyrkans, syn på moral, nakenhet och sexualitet.

"Och som knoppen av Ariens ros en vår
sina skylande blad från pistillerna slår
inför sol, inför vindar och frön
låg hon naket och utslaget skön
och med vittskilda knän och med skälvande sköte
var den älskades åtrå i möte.Själ i flamma, blod i dans
han var hennes, hon var hans
han blev hon, hon blev han,
ett och allt och tvenne,
när hans unga makt av man
trängde in i henne".