De möts på campingar och stränder för sex

Det är förbjudet, passionerat och ofta samvetslöst.

De möts på stränder och campingplatser för att ha sex - och använder hemliga signaler för att hitta varandra.

- Jag trivs med min fru men med älskarinnan kan jag leva ut mina fantasier, säger Joakim, 44, som gärna arrangerar hemliga möten på natursköna platser.

Sommar, sol och ledighet innebär att stränder och badplatser fylls av semesterlediga svenskar.

Men det är inte bara vanliga solsugna som tar sig dit.

Under sommarmånaderna får flera av de nätverk, vars medlemmar söker sex med andra utomhus, betydligt fler medlemmar.

Inbjudningarna till campingplatser och stränder blir allt fler och det finns flera nätverk att gå med i om man söker likasinnade.

- På sommaren finns fler möjligheter och aptiten blir större, säger Joakim, 44, som varit gift i många år och aldrig blivit avslöjad av sin fru.

Använder egna koder

Ofta använder sig medlemmarna i de olika klubbarna och nätverken av signaler och koder för att hitta varandra.

Sexnätverket Lustkammaren delar ut en handduk med ett speciellt svart mönster till sina medlemmar, som de tar med sig till exempelvis Österlen eller Mellbystrand.

- Handduken signalerar inte att man är tillgänglig för vem som helst när som helst, snarare att man är nyfiken och öppen. På somrarna organiseras inte lika många fester, i stället blir det mycket "strandhugg", säger Jonas Bengtsson, ansvarig för Lustkammaren.

Nätverkets medlemmar är oftast par som vill träffa någon tillsammans. Alla som söker spänningen i att ha sex med en ny person är inte otrogna.

- Jag skulle aldrig lämna min fru, jag älskar henne. Men jag behöver äventyret för att känna att jag lever, säger Jakob, 30.

En populär plats för spontana sexmöten är Marias camping vid Mellbystrand. Enligt föreningen Svenska swingers söker sig de fräckaste exhibitionisterna en bit norrut för att slippa "vanliga naturister" och barnfamiljer. Sedan lägger man sig i någon av solgroparna som bildats uppe på sanddynen. Det finns gångstråk där det passerar mycket folk som gärna vill titta på.

Signalerar med rött band

Svenska swingers använder sig också av ett särskilt sätt att kommunicera.

Medlemmarna förses med ett rött band som de kan fästa vid strandväskan, cykelstyret eller solstolen. Med det röda bandet signalerar paret bland annat att de tycker om att smeka sig själva och att de är öppna för sex med andra strandbesökare.

På föreningens sajt beskriver Svenska swingers nakenstränderna som ett sätt att knyta oanade vänskapsband och en källa till frihet:

"Vi som är exhibitionister älskar ju att andra tittar på oss, inte för att vi är så kaxiga över våra kroppar utan för att folk njuter av att se oss. Och att få titta tillbaka. Det är pirrigt när någon tittar extra länge. Ingen blir våldtagen på ett nakenbad."

Möts på internet

På sexsajten Bodycontact.com finns mängder med män som erbjuder "dogging" - vilket innebär att främmande människor möts på nätet och beställer tid och plats för att ha sex, gärna så offentligt som möjligt. Och gärna med ett flertal deltagare.

Ordet dogging kommer från dem som påstår att de "ska ut med hunden" när de i själva verket pysslar med något helt annat.

En av männen skriver på sajten:

"Vecka 34 står jag varje dag mellan 18 och 20 på Södra Mellbys parkering och väntar i min röda bil på sugna kvinnor. Jag har bäddat i bakluckan. Välkomna tjejer!"

EXPERTEN: DÄRFÖR ÄR OTROHET MER VANLIGT PÅ SOMMAREN

Katerina Janouch tror att män har fler "knapplösa knull" än kvinnor, inte minst på semestern.

- Män har en tendens att konsumera sex på ett annat sätt. De söker snabba upplevelser befriade från känslor. Kvinnor fostras till att bejaka det känslomässiga engagemanget.

"Ser mellan fingrarna"

Katerina Janouch menar att vår kultur har en mildare syn på mäns än på kvinnors otrohet.

- Det finns många klichéer som normaliserar beteendet - "boys will be boys". Man ser mer mellan fingrarna om det är en man eller far som är otrogen än om en kvinna och en mor är det, män anses vara mer suveräna i sin sexualitet.

De höga förväntningar vi har på en partner leder till att man börjar tvivla på relationen vid minsta svacka, menar Janouch.

- Vi har oerhört höga krav i dag på att relationen ständigt ska vara het och passionerad. Man har ingen lust att arbeta på en relation och vill inte kämpa så mycket. Om man känner sig ensam i relationen kan det vara lättare att hoppa på något utomäktenskapligt för att det är ett lättare att ta sig ur.

CAMPINGAR OCH BAD DÄR NAKENBAD OCH ANONYMT SEX ÄR POPULÄRT

Uddevalla - Mollön.

Malmö - Nakenbadet på Ribergsborgsstrandens östra sida.

Halmstad - Lynga havsbad.

Helsingborg - Nakenbadet Knähaken.

Heby - Östabadet.

Kristianstad - Gropahålet.

Mellbystrand - Marias Camping.

Karlstad - Skultberget.

Stockholm - Ågesta nakenbad.